10 Temmuz 2013 Çarşamba

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Mathura, Mannaiç ve Asni Seferleri

Sultan Mahmut, Harizm’deki iç meseleler yüzünden Hindistan seferlerine bir müddet ara verdi. Artık daha iç bölgelere seferler düzenleme zamanı gelmişti. Bundan dolayı yüz bin kişilik Gazneli ordusunun yanı sıra erişilecek zenginliklerden pay almak hevesiyle Türkistan, Mâverâünnehr ve Horasan’dan toplanan yaklaşık yirmi bin gönüllü de Hindistan’a yönelmiştir.


Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Gwalior, Kalincar Seferi

Sultan Mahmut’un Hindistan seferlerinin en önemlilerinden biri Somnath seferidir. Zira bu seferi gerçekleştirebilmek için Gazne ile Somnath arasındaki yaklaşık yüz mil uzunluğunda olan zorlu Rajputana çölünü geçmek gerekmekteydi. Bunun için çok iyi bir hazırlık gerekiyordu. O yüzden Sultan Mahmut, daha Kalincar Seferinden döner dönmez hazırlıklara başlamıştı.

7 Temmuz 2013 Pazar

Selçuklu Gazneli Mütarekesi


Çarpışmaların şiddetlenmesi ve kayıpların artması her iki tarafı geçici de olsa bir barış yapmaya zorlamaktaydı. Nitekim Gazneli veziri sultana Selçuklular ile bir andlaşma yapmak gerektiğini bildirmiş, devlet ileri gelenlerinin de katıldığı bir toplantıda uzun görüşmelerden sonra bu fikir kabul edilmişti. Gazneli elçisi olarak Ebû Nasr Zevzenî seçildi. Vezirden gerekli talimatı alan Ebû Nasr Selçukluların yanına gitti.


Gazneli Sultan Mahmut

Mahmut Dönemi(997-1030) 

 Sultan Mahmut Kimdir ?
Sebüktegin öldüğü sırada kardeşi Buğracık Herat vâlisi, oğullarından Mahmud Horasan orduları komutanı, Ebü’l-Muzaffer Nasr Büst vâlisi, İsmail ise Gazne ve Belh’in hâkimiydi. Sebüktegin’in vasiyeti üzerine tahta İsmail geçti ve Belh’te cülus töreni ifa edildi.

 O arada muhtemel taht mücadelesinde taraftar edinebilmek için askerlere bol miktarda para ve hediye dağıtıldı. Bu sırada Nişabur’da bulunan kudretli ve tecrübeli Mahmud, tahta kendisinin çıkması gerektiği

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Hindistan Seferi

Sultan Mahmut, Gazneli tahtına çıktıktan sonra bir taraftan devleti Mâverâünnehr ve Horasan’ın en güçlü siyasi teşekkülü haline getirmeye çalışırken diğer taraftan bu sayede, zamanla hâkimiyetini Harizm’den İran’a, Türkistan’dan Kannauç’a kadar genişletip Asya’nın en büyük hükümdarlarından biri olmayı başaracaktır.


Gazneliler Devleti Sultanı Mahmut'un Ölümü



Sultan Mahmut Neden Öldü?

 Sultan Mahmud hayatının büyük bir kısmını savaş meydanlarında geçirmiş, özellikle Hindistan’a yaptığı seferler onu çok yormuş ve hastalanmasına sebep olmuştu. O doktorların bütün tavsiyelerine rağmen bir türlü dinlenemiyor, bir hükümdarın yapması gerekli bütün vazifeleri yerine getiriyordu.

Gazneli Sultan Mahmut Nasıl Öldü?