26 Mayıs 2013 Pazar

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Cat Seferi

Sultan Mahmut, Somnath seferi sırasında ordusuna saldıran Catları tedip etmek üzere harekete geçmekte tereddüt göstermedi. Dolayısıyla Mart 1027’de Multan’a doğru hareket etti. Aynı zamanda gemicilikte usta olan Catlar, Sind vadisine yerleşmiş, çetin ve cengâver savaşçılardı. Hindu dinine mensup olan bu topluluk Pencab’ta yeni kurulan Müslüman-Türk yönetimi için daima mesele olmuştur.



 Dolayısı ile Sultan Mahmud, bunları bertaraf edebilmek amacıyla bin dört yüz büyük gemi yaptırmış ve her birine, biri önde diğer ikisi yanlarda olmak üzere, ucu boynuza benzer üç çubuk yerleştirmiştir. Buna ilaveten her gemide mürettebattan başka yirmi okçu ve neftçi de yer almaktaydı. Ayrıca nehrin yukarı kısımları gemilerle kapatılmış iki kıyıya da filler ile okçular yerleştirilmişti.

 Gaznelilerin faaliyetlerini dikkatle takip eden Catlar da servetleriyle birlikte kadın ve çocuklarını bir adaya topladıktan sonra Sind Nehri üzerinde yapılan savaşta cesurca ileri atılmışlardır. Fakat onlar Mahmud’un özel teçhizatlı gemileri karşısında tutunamayacak ve gemileri delinip, batırılacak veya yakılacaktır. Ayrıca kaçmaya çalışan Catlar da Türklerin oklarına hedef olacaklardır. Böylece savaşa katılan on binlerce Cat öldürülürken ailelerinin gizlendiği adaya ulaşılarak halk esir edilip, zenginliklerine el konulmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder