25 Mayıs 2013 Cumartesi

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Bhatiya Seferi

 Sultan Mahmut, 1002 yılında Sistan’da çıkan bir isyanı bastırarak, burayı Horasan’a dâhil ettikten sonra Bhatiya seferine çıktı. Daha önce Peşaver üzerine yürüyüşü ve Caypal ile yaptığı savaşta Bhatiya Racası Bajra’dan (Beji Ray) destek uman Mahmut, beklediği yardımı göremeyince babası Sebüktegin döneminde dostluk tesis ettikleri bu racayı cezalandırmak için Ekim 1004’te Gazne’den ayrıldı. Daha önce barış tesis ettiği Anandpal’ın hâkimiyetindeki Belucistan yolunu takip ederek Sind nehrini Multan bölgesinden geçip Bhatiya önlerine gelen Mahmut, Gazne ordusuna karşı ancak üç gün boyunca mukavemet edebilen racayı ağır bir hezimete uğrattı.



 Sığındığı ormanda esir düşmemek için kendisini bıçakla öldüren Raca’nın cesediyle birlikte askerleri de Sultan Mahmut’a götürülmüş ve bunlardan İslamiyet’ikabul edenler kurtulurken diğerleri tamamen imha edilmişti. Bu sefer sırasında Mahmut’un eline bol miktarda ganimet ve iki yüz seksen de fil geçmişti. Bölgede bir müddet daha kalarak Bhatiya Racalığının arazisinin tamamını fetheden Sultan Mahmut, böylece bölgedeki hâkimiyetini de genişletip pekiştirmiş oldu.

 Fethedilen yerlerde İslamiyet’i yaymak için camiler, mescitler yapılmasını emreden Gazneli Sultan Mahmut, İslam dininin öğretilmesi için bölgeye âlimler tayin etti. Ne var ki dönmek için gerekli zamanın kalmadığının farkında değildi. Hâlbuki Hindistan’da yağmur mevsimi başlamıştı ve Gazne’ye hareket eden Sultan Mahmut, bir yandan ülkesinden geçerken Ebu’l-Feth Davud’un saldırılarına maruz kalmış, diğer yandan da ganimetlerin büyük çoğunluğu Pencab’ın taşan sularının derinliklerinde kaybolmuştu. Zorlu bir yolculuktan sonra Gazneliler ancak Mayıs Gazne’/Haziran 1005’te ye varabilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder