30 Mayıs 2013 Perşembe

Sultan Mevdüd Hindistan Meselesi

  Bazı racalarla birlikte Dehli racası Mahipala, Gaznelilerin batı meseleleriyle uğraşmasını fırsat bilerek tekrar bağımsızlığını ilan etmeye teşebbüs etti. Bunlar 1043- 44’de Hansi ile Thanesar’ı zaptederek Gazneli memurlarını buradan kovdular. Müttefiklerin gayesi Müslümanların dinlerine yaptıkları hakaretlere son vermekti. O sebeple Hinduizmin en önemli merkezlerinden biri olan Kangra (Nagarkot)’nın alınması için harekete geçmeleri, Hinduları büyük bir coşkuya sevketti.


 Bu ruh haliyle harekete geçen Hindu ordusu, kaleyi kuşatırken muhafızlar da büyük bir gayretle şehri savunmaktaydı. Ancak kendileri de zor durumda olan Lahor emirlerinden istenen yardım gelmeyince Müslümanlar daha fazla direnemeyerek şehri terk etmek zorunda kaldılar. Hinduların Kangra’yı zaptederek gösterdikleri başarı, bölgede Hinduizmin yeniden hayat bulmasını sağlamış ve yıkılan tapınakların yerlerine kısa sürede yenileri inşa edilmiştir.

 Birleşik Hindu ordusu daha sonra Lahor’u kuşattı. Sultan Mevdüd şehre yardım için bir ordu gönderdi. Hindlilerin Lahor kuşatması yedi ay sürdü, ancak Hindli liderlerden birinin ölmesi, racaların birbirine girmesine ve kuşatmanın kaldırılmasına sebep oldu. Racalardan bazıları tekrar Mevdüd’a itaat ederken, büyük 180 ilk Müslüman Türk Devletleri bir kısmı da ülkelerine çekildi. Daha sonra 1048 yılında Sultan Mevdüd Pencâb’daki Hindli asiller arasındaki geçimsizliği ortadan kaldırmak için iki büyük oğlu Mahmud ve Mansür’u Lahor ile Peşâver şehirlerine vali tayin etti. Aynı zamanda Hindliler’in saldırılarını önlemek için de kumandanlardan Ebü Ali Kütvâl Hindistan’a gönderildi. Bu atamalar kısa sürede etkisini gösterdi ve Pencâb’ta düzen sağlanırken racaların taarruzları da durduruldu. Bütün bu başarılar Gaznelilerin Hindistan’da sona ermek üzere olan nüfüzlarını yeniden sağlam bir şekilde tesis etmelerine imkân verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder