25 Mayıs 2013 Cumartesi

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Narainpur Seferi

Sultan Mahmut, Nagarkot seferinden kısa bir süre sonra Ekim 1009’da Rajputana beldesinin Alvar mıntıkasındaki Narainpur üzerine yürüdü. Burası önemli bir ticaret merkezi idi. şehir bir müddet direnmiş ise de neticede teslim olmak zorunda kalmıştır.

 Narainpur hakimi ile yapılan anlaşmaya göre, her yıl iki bin Hindli asker sultanın hizmetine gönderilecek, elli fil ve bir miktar yıllık vergi verilecek, ayrıca Raca kendisinden sonra başa geçenin de itaatini sağlayacaktı. Bu sonuçtan memnun olan sultan, ele geçirdiği ganimetlerle birlikte Gazne’ye dönerek yeniden bir problem haline gelen Multan’a yapacağı seferin hazırlıklarına başladı.

 Devrin çağdaşı tarihçi Utbî’ye dayanan araştırmacı Y. H. Bayur, Sultan Mahmut’un bu seferinin, Cemne ile Gence havzalarının Gücerat ve Malva ile olan bağlantısını rahat bir şekilde sağlamak için yapıldığı görüşündedir. Bu değerlendirme akla uygun görülmektedir. Böylelikle Utbî’nin de işaret ettiği gibi Horasan ile Güney Hindistan’ın ticaret yapabileceği yol güzergâhı açılmış ve Gaznelilerin kontrolüne girmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder