26 Mayıs 2013 Pazar

Gazneli Sultan Mahmut Dönemi; Ziyârîler ile Münasebetler

Gazneliler’in ortaya çıktığı dönemde Cürcân ve Taberistân’a Ziyârîler hâkimdi. 1012 yılında Ziyarî hükümdarı Kabûs b. Vuşmgîr’in zulmüne tahammül edemeyen ordu isyan etmiş ve onu tahttan indirerek yerine oğlu Felekü’l-Me’âlî Menûçehr’i geçirmişti. Bu gelişme üzerine Sultan Mahmut, daha önce babasıyla anlaşmazlığa düşerek kendisine sığınan Kabûs’un diğer oğlu Dârâ’yı başa geçirmek üzere Arslan Câzib kumandasında bir orduyu Ziyârîler üzerine sevk etti.


Ancak Sultan Mahmut’a tâbi olup yıllık ellibin dinar haraç ödemeyi kabul eden Menûçehr’in tahtında kalmasına müsaade edildi ve aynı zamanda sultanın kızlarından birisiyle evlendirildi. Bu evlilik Menûçehr’e bir üstünlük sağlamamış, o da öteki vasallar gibi istendiğinde Mahmud’un seferlerine asker göndermiştir.

Gazneliler Rey şehrini ele geçirdiği sırada Menûçehr Sultan Mahmut’u kendi toprakları içinde karşılamış, dört yüz bin dinar para ödediği gibi Gazneli ordusunun erzak ihtiyacını da karşılamıştır. Bu seferden sonra Menûçehr, sultanın Gazneli ordusunu kendi üzerine sevk edeceğinden korkmuş ve o yüzden Mahmut’a karşı düşmanca bir tavır takınmıştır. Nitekim Gazne’ye giden bütün yollar kapatılmış, köprüler ve çevre tahrip edilmiştir. Ancak bu hale çok kızan sultanın kendi ülkesine yöneldiğini öğrenince yerinde kalabilmek için özürler dileyip beş yüz bin dinar ödemiştir. Mahmut onun itaatini sağladıktan sonra 1029’da Gazne’ye döndü. Bundan birkaç ay sonra da, 1029 yılı sonunda Menûçehr öldü. Yerine geçen oğlu Anûşirvân, yine beş yüz bin dinar ödeyerek Gaznelilere emirliğini tanıtabildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder