26 Mayıs 2013 Pazar

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Thanesar Seferi

 İktisadi gücünün kaynağını Hindistan’a dayamak isteyen Sultan Mahmut, Hindu tapınaklarının altın, gümüş vs. gibi kıymetli eşyalarla dolu olduğunu bilmekte ve bu onun seferlerinde önemli bir muharrik unsur olmaktaydı. Dolayısıyla kendilerine dokunulmamasına rağmen tapınakların yağmalanması halkı dehşete düşürmeye yetmekteydi. Bunun en iyi örneklerinden biri sultanın Thanesar seferidir.

 Burası askeri amaçla yetiştirilen en iyi fillerin ve Jagsoom’da Chakrasvami adı verilen büyük bir tapınağın bulunduğu Hindistan’ın zengin bölgelerinden biri idi. Ekim 1014’te Gazne’den hareket eden Sultan Mahmut, o yüzyılın en büyük tapınak şehri olan Thanesar’a girerek halkın hiçbir mukavemetiyle karşılaşmadan bu şehri zapt etti.

 Rajputana Çölü üzerinden gelerek şehri yağmalayan Sultan Mahmut, bölgedeki tapınakları yıkarken Chakraswami tapınağını da söktürüp Gazne’ye gönderdi. Parçalanan putların iki yüz bin esirle Mekke ve Bağdat’a nakledildiği rivayet edilmektedir. Sultan bu kolay başarıdan sonra Dehli’yi fethetmek istemişse de müşavirleri daha fazla ilerlemenin şimdilik doğru olmayacağına onu inandırdılar. Bunun üzerine sultan, Dehli yerine daha önce kendisine karşı savaşan Keşmir Racasının üzerine yürümeyi tercih etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder