25 Mayıs 2013 Cumartesi

Gazneli Sultan Mahmut Seferleri; Peflaver ve Waihind Seferi

 Bazı kaynaklar Sultan Mahmut’un ilk seferi olarak 999 veya 1000 yılında Kabil’in doğusuna, b’a yapılan bir askeri hareketi gösterirler. Ancak çağdaş kaynaklarda bu sefere dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu sebeple Gazneli Mahmut’un Peşaver üzerine gerçekleştirdiği hareketi Hindistan’a yapılan ilk sefer olarak kabul etmek gerekir.



 Sultan Mahmud’un, Eylül 1001’de on beş bin atlıdan oluşan bir kuvvetle Gazne’den ayrıldığını ve süratle üzerine geldiğini duyan Caypal, bu tehlike karşısında kısa sürede, on iki bin atlı, üç bin yaya ve üç yüz filden müteşekkil güçlü bir ordu hazırladı. Ayrıca civardaki racalardan gelecek destek kuvvetlerini de beklemekteydi. Ama Gazneli ordusu, Kasım ayında beklenmedik bir hızla Peşaver yakınlarına ulaştı ve ani bir baskınla Caypal’in fillerini etkisiz hale getirdiği gibi on beş bin Hinduyu da savaş meydanında yırtıcı hayvanlara yem etti. Bu arada Gazneli ordusu çok miktarda ganimet de ele geçirdi. Ayrıca Caypal’in yanı sıra oğulları, torunları ve pek çok önemli görevli ile beraber beş yüz bin Hindu da esir alındı. Peşaver başarısından sonra Vayhind’e (:Und, Hind) girerek bölgeyi yağmalayan Sultan Mahmud, buradan da büyük miktarda para ve kıymetli emtiayla birlikte yüz elli fil ele geçirmiştir.

 Gazneliler karşısında arka arkaya iki defa uğradığı mağlubiyetin utancıyla yerine oğlu Anandpal’ı halef olarak bırakan Caypal, Hindu âdetine göre bir cenaze töreni düzenleyerek kendisini ateşe atmak suretiyle hayatına son verdi. Sultan Mahmud ise hem para, hem de büyük bir zaferin gururuyla, ‘gazi’ unvanını da almış olarak Nisan 1002’de Gazne’ye döndü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder