25 Mayıs 2013 Cumartesi

Gazneliler Devleti Sultanı Mahmut Nasihatları

 Hükmetmek için hazinenin dolu olması gerekir. Zulüm ve haksızlıkla bir malı alır ve hazinene koyarsan dünya ve ahiret düşmanım sen olursun. Yönetimle ilgili hiçbir işte ihmal gösterme adalet ve hakikat yolundan çıkma. Yöneticilerini kontrol et, ordunun silahlarından,maaş ve yiyecek durumlarından haberdar ol. Yiğit kimselere iyi davran ta ki sana karşı müşfik olsunlar.



 Hak sahibinin hakkını ver. İktayı adaletli dağıt. Malı, senin ülkenin menfaati için çalışana bağışla. Yol güvenliğini sağla. Bil ki soyulan tüccarın her malı hazineden götürülmüştür. Kendi divan-ı mezalim‘ine otur ve bu işte dikkatli davran, çünkü zulüm yapmış olan çok kimse, huzurunda öyle görünürler ki ondan daha mazlumu yoktur. Halkın ekonomik durumundan haberdar ol ve ekonominin istikrarı için güvenilir adamlar tayin et. Halk fakir olduğu zaman ülke fakir olur. Kendi dostunu ve düşmanını tanımalısın. Hükümdarın en büyük düşmanının kendini beğenmişlik ve baskıcı yönetim olduğunu bil. Karar verirken dürüst dostlarının tavsiyelerini al.

 Fakat kararı kendi aklınla ver. Yakınlarını ve akrabanı sevmelisin memleketin her tarafına haberciler tayin etmelisin ta ki, gece gündüz durumdan seni haberdar etsinler zira hükümdarların başına gelen her olumsuzluk gaflet ve ihmalden gelir. Ülkenin gelir ve giderine vakıf olmalısın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder